Mleczko pszczele jest wydzieliną pszczół miodnych wykorzystywaną do odżywiania larw i dorosłych matek. Jest ono wydzielane przez gruczoły znajdujące się w gardle pszczół karmiących i podawane wszystkim larwom w kolonii, niezależnie od ich płci lub kasty.
W trakcie procesu tworzenia nowych królowych robotnice budują specjalne komórki królewskie. Larwy w tych komórkach są karmione dużymi ilościami mleczka pszczelego. Ten rodzaj żywienia powoduje rozwój morfologii królowej, w tym w pełni rozwiniętych jajników niezbędnych do składania jaj.
Mleczko pszczele jest czasami stosowane w medycynie alternatywnej w ramach apiterapii. Często jest sprzedawane jako suplement diety dla ludzi. Jednak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że obecne dowody nie pozwalają na stwierdzenie, że spożywanie mleczka pszczelego ma korzystny wpływ na zdrowie ludzi.
W Stanach Zjednoczonych Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) podjęła działania prawne przeciwko firmom, które wprowadzały do obrotu produkty na bazie mleczka pszczelego, wykorzystując nieuzasadnione twierdzenia dotyczące korzyści zdrowotnych.
Jak produkuje się mleczko pszczele?

Mleczko pszczele jest wydzielane przez gruczoły znajdujące się w głowach pszczół robotnic i podawane wszystkim larwom pszczół, niezależnie od tego, czy mają one stać się trutniami (samcami), robotnicami (sterylnymi samicami) czy królowymi (płodnymi samicami).
Po trzech dniach larwy trutni i robotnic nie są już karmione mleczkiem pszczelim, ale larwy matek nadal otrzymują tę specjalną substancję przez cały okres swojego rozwoju[potrzebne źródło].
Z czego składa się mleczko pszczele?

Mleczko pszczele składa się w 67% z wody, w 12,5% z białek, w 11% z cukrów prostych (monosacharydów), w 6% z kwasów tłuszczowych i w 3,5% z kwasu 10-hydroksy-2-dekanowego (10-HDA). Zawiera również pierwiastki śladowe, składniki przeciwbakteryjne i antybiotyczne, kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksynę (witamina B6) i śladowe ilości witaminy C [2], ale nie zawiera żadnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E ani K.
Mleczko pszczele składa się w około dwóch trzecich z wody, jednej ósmej z białek, 11% z cukrów prostych, niewielkich ilości witaminy C oraz różnych mikroelementów i enzymów.
Wpływ mleczka pszczelego na organizm

Mleczko pszczele może wywoływać reakcje alergiczne u ludzi, od pokrzywki po astmę, a nawet śmiertelną anafilaksję. Częstość występowania działań niepożądanych u osób spożywających mleczko pszczele nie jest znana. Ryzyko wystąpienia alergii na mleczko pszczele jest większe u osób cierpiących na inne alergie.
Mleczko pszczele jest pozyskiwane z komórek królowej uli i sprzedawane jako suplement lub składnik kremów do skóry w celu poprawy produkcji kolagenu. Stosuje się je również w celu łagodzenia objawów przedmiesiączkowych i pomenopauzalnych oraz poprawy ogólnego stanu zdrowia.
W kosmetykach
Mleczko pszczele jest popularnym składnikiem kremów do skóry, a badania potwierdzają jego działanie jako wzmacniacza kolagenu. Stymulując produkcję kolagenu w skórze, mleczko pszczele pomaga również chronić skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych.
Efekty epigenetyczne
Królowe i robotnice pszczół domowych stanowią jeden z najbardziej uderzających przykładów polimorfizmu fenotypowego kontrolowanego przez środowisko.
Nawet jeśli dwie larwy miałyby identyczny DNA, jedna wychowana na robotnicę, a druga na królową, obie dorosłe osobniki różniłyby się znacznie pod względem wielu cech, w tym różnic anatomicznych i fizjologicznych, długości życia i zdolności reprodukcyjnych.
Królowe stanowią kastę płciową żeńską i mają duże, aktywne jajniki, podczas gdy robotnice mają jedynie szczątkowe, nieaktywne jajniki i są funkcjonalnie bezpłodne. Podział rozwojowy na królowe i robotnice jest kontrolowany epigenetycznie poprzez zróżnicowane karmienie mleczkiem pszczelim; wydaje się, że jest to spowodowane konkretnie białkiem royalaktyną.
Larwa żeńska, która ma stać się królową, jest karmiona dużymi ilościami mleczka pszczelego, co wyzwala kaskadę zdarzeń molekularnych, które prowadzą do rozwoju królowej.
Wyciszenie ekspresji enzymu metylującego DNA u nowo wyklutych larw miało podobny wpływ na przebieg rozwoju larw jak mleczko pszczele; większość osobników, u których poziom metylacji DNA był obniżony, stała się królowymi z w pełni rozwiniętymi jajnikami.
Odkrycie to sugeruje, że metylacja DNA u pszczół miodnych pozwala na zróżnicowaną modyfikację ekspresji informacji epigenetycznych w zależności od dostarczanych składników odżywczych.
Czy ludzie mogą spożywać mleczko pszczele?
W przypadku przyjmowania doustnego: Mleczko pszczele jest PRAWDOPODOBNIE bezpieczne dla większości osób, jeśli jest przyjmowane w odpowiednich dawkach. Bezpiecznie stosowano dawki do 4,8 g dziennie przez okres do 1 roku. U osób cierpiących na astmę lub alergie mlecz pszczeli może wywoływać poważne reakcje alergiczne.
Czy mlecz pszczeli powoduje przyrost masy ciała?
Suplementacja mleczkiem pszczelim spowodowała znaczny spadek średniej masy ciała, podczas gdy w grupie placebo nastąpił nieznaczny wzrost.
Jak hoduje się mleczko pszczele?

Mleczko pszczele zbiera się poprzez stymulowanie kolonii posiadających ule z ruchomymi ramkami do produkcji matek pszczelich. Mleczko pszczele zbiera się z każdej komórki matecznej (komórki czerwiowej), gdy larwy mateczne mają około czterech dni.
Są to jedyne komórki, w których gromadzone są duże ilości mleczka pszczelego; gdy mleczko pszczele podaje się larwom robotnic, podaje się je bezpośrednio i są one spożywane w miarę ich produkcji. Natomiast komórki larw matek są „wypełniane” mleczkiem pszczelim znacznie szybciej, niż larwy są w stanie je spożyć. W związku z tym zbieranie mleczka pszczelego jest praktyczne tylko w komórkach matek.
Dobrze zarządzana pasieka w ciągu sezonu trwającego 5–6 miesięcy może wyprodukować około 500 g (18 uncji) mleczka pszczelego. Ponieważ produkt ten jest łatwo psujący się, producenci muszą mieć natychmiastowy dostęp do odpowiedniego magazynu chłodniczego (np. lodówki lub zamrażarki domowej).
W magazynie tym mleczko pszczele jest przechowywane do momentu sprzedaży lub transportu do punktu skupu. Czasami do mleczka pszczelego dodaje się miód lub wosk pszczeli, co ma sprzyjać jego konserwacji.
Czy mleczko pszczele jest drogie?

Cena wynosi około 100 euro za kilogram luzem, ale może być znacznie wyższa w postaci przetworzonej (np. tabletek, kapsułek lub fiolek), gdzie kilogram może kosztować konsumenta nawet 3300 euro. Mleczko pszczele jest płynem bogatym w składniki odżywcze.
Czy mleczko pszczele to to samo co miód?

W przeciwieństwie do miodu, mleczko pszczele ma naturalnie gorzki i kwaśny smak. Pszczoły robotnice wydzielają tę substancję w swoich gruczołach, aby karmić larwy i królowe. Chociaż może się to wydawać obrzydliwe, smak nie powstrzymuje ludzi przed stosowaniem mleczka pszczelego jako suplementu poprawiającego różne stany zdrowia.