W niedzielę 4 kwietnia będziemy świętować Wielkanoc i z pewnością zwycięstwo w poszukiwaniu czekoladowych jajek znalezionych w naszych ogrodach (lub w naszych mieszkaniach, co również się sprawdza). Francuzi są wielkimi konsumentami jajek, ponieważ spożywają ich 217 rocznie!
Jeśli chodzi o jajka czekoladowe, to każdego roku sprzedaje się ich nie mniej niż 4000 ton. Ale czy naprawdę znacie szczegółowo jajka i tradycje związane z nimi w okresie Wielkiego Postu ? To okazja, aby przyjrzeć się bliżej jednemu z najczęściej spożywanych produktów, niezależnie od tego, czy jest to czekolada, czy nie! 
Czym jest jajko?
Jajko jest jednym z najbardziej fascynujących procesów, do tego stopnia, że przypomina magię. Kura znosi jajko codziennie i niekoniecznie potrzebuje do tego koguta. W rzeczywistości większość hodowców kur niosek nie posiada kogutów i preferuje celibat. W takim przypadku jajko będzie bezpłodne. Podczas jego formowania się komórki jajowe kury rozwijają się, aby po 10 dniach stać się żółtkiem. Po przejściu przez przewód zwany jajowodem, w ciągu zaledwie kilku godzin wokół niego tworzy się białko.
Jeśli chodzi o skorupkę , to powstaje ona dzięki działaniu wapnia , który jest magazynowany w kościach i jelitach kury. Dobrze odżywiona kura to twardsza skorupka! W ten sposób jajko nabiera owalnego kształtu i ulega mineralizacji przez kryształy kalcytu . Mineralizacja ta jest jedną z najszybszych w świecie żywych organizmów! 
Jak dobrze wybrać jajko?
Nie wszystkie jaja są takie same, dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na pochodzenie i warunki hodowli kur. W tym celu należy sprawdzić kod jajka umieszczony na skorupce. Pierwsza cyfra wskazuje miejsce hodowli kur: 0 oznacza hodowlę na wolnym wybiegu, 1 oznacza hodowlę w budynku przemysłowym z dostępem do pastwiska, 2 oznacza hodowlę w budynku przemysłowym bez dostępu na zewnątrz, ale z dostępem do naturalnego światła, a 3 oznacza hodowlę w budynku przemysłowym z dostępem do sztucznego światła, bez dostępu do pastwiska.
Dwie kolejne litery wskazują pochodzenie jaj, a ostatnie cyfry oznaczają numer gospodarstwa w celu zapewnienia identyfikowalności. Francja jest największym europejskim producentem jaj, dlatego na rynku krajowym dominują jaja francuskie.
Śledzenie tych wskaźników pozwala dowiedzieć się więcej o jakości jaj, ponieważ informacje podane na opakowaniach, takie jak „jaja świeże” czy „jaja z chowu na wolnym wybiegu ”, są często mylące i nie mają większego znaczenia. Ponadto oznaczenie Label Rouge stanowi dodatkową informację na temat jakości jaj. Kury hodowane pod tym oznaczeniem zazwyczaj korzystają z lepszych warunków hodowli. Oprócz wiedzy na temat wyboru jaj, czas przedstawić kilka faktów na ich temat, które z pewnością sprawią, że będziecie mogli spać spokojniej! 
5 rzeczy, które warto wiedzieć o jajach
Jajka są dobre dla zdrowia
Wiadomo, że są bogate w białko, ale zawierają również przeciwutleniacze, witaminy A, B12 i D, a także 9 aminokwasów, które przyczyniają się do dobrego stanu tkanek i komórek organizmu. Spożywanie jajek wzmacnia również włosy, paznokcie i pomaga utrzymać mięśnie w dobrej kondycji.
Skorupka jajka jest porowata
To głównie dlatego pochłania zapachy innych produktów spożywczych. Smak jajka może się również zmienić, dlatego należy je przechowywać w specjalnym pojemniku.
Nie wszystkie jajka mają ten sam kolor
Kolor skorupki zależy od rasy kury. Istnieją jaja we wszystkich kolorach: brązowe, białe, zielone, krótko mówiąc we wszystkich kolorach tęczy. Dlatego we Francji spotyka się raczej jaja w kolorze beżowym, podczas gdy w Stanach Zjednoczonych są one raczej białe. Od teraz będziesz zwracać większą uwagę na ten szczegół, gdy wyruszysz w podróż!
Jajek nie należy nigdy myć
Bariera ochronna na skorupce znika pod wpływem wody, co może spowodować ryzyko zanieczyszczenia. W Stanach Zjednoczonych (znowu!) jajka należy przechowywać bezpośrednio w chłodnym miejscu, ponieważ są one myte przed sprzedażą.
Aby sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia, zanurz je w szklance wody. Jeśli jest świeże, opadnie na dno i należy je szybko spożyć. Jeśli znajduje się w środku szklanki, oznacza to, że nie nadaje się już do spożycia. Jeśli unosi się na powierzchni, oznacza to, że nie nadaje się do spożycia. Teraz, gdy już wiesz wszystko o jajkach, przyjrzyjmy się czekoladowym jajkom.
Starożytne pochodzenie jajka wielkanocnego
Pochodzenie jajka wielkanocnego sięga starożytności, kiedy to podczas Wielkiego Postu zabronione było spożywanie jajek. Jaja zniesione przez kury były przechowywane do Wielkanocy, kiedy to po poświęceniu i pomalowaniu były przekazywane dzieciom. Egipcjanie i Persowie malowali je, aby symbolizować odnowę życia, podczas gdy w starożytnej Galii druidzi malowali je na czerwono, aby uczcić słońce. Następnie, w IX wieku, Kościół katolicki również zakazał spożywania jaj, a nadwyżki zniesione przez kury były ozdabiane dekoracjami, które znamy dzisiaj.
W końcu w XVII i XVIII wieku na dworach książęcych jajka były bogato zdobione i oferowane z niespodziankami, aby uwieść. Ludwik XV podarował nawet ogromne jajko swojej kochance Madame du Barry, która znalazła w nim statuetkę Kupidyna! 
Dlaczego jajko kurze stało się czekoladowe…
Nie wiadomo, kiedy pojawił się pomysł stworzenia czekoladowych jajek. Jednak w XVII wieku w Alzacji zaczęto przekłuwać jajka z jednej strony i opróżniać je, aby wypełnić czekoladą.
Dopiero w XIX wieku pojawiły się jaja w całości z czekolady , dzięki nowym technikom przetwarzania masy kakaowej i pojawieniu się specjalnych foremek, które pozwalały uzyskać owalne kształty. Obecnie czekoladowe jajka są szeroko dostępne w sprzedaży i można je znaleźć we wszystkich kształtach, smakach i kolorach. Nie mają już wiele wspólnego z jajkami kurzymi, ale nadal zachwycają małych i dużych !
A gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla kury?
Nie ulega wątpliwości, że 4 kwietnia królik (artykuły na temat tego zwierzęcia z dużymi uszami można znaleźć na blogu) będzie konkurował z kurą, ponieważ to on zajmie się dostawą, nawet pomimo godziny policyjnej. Jako symbol płodności i miłości, królik został naturalnie powiązany przez chrześcijan ze świętami wielkanocnymi. Do tego stopnia, że zaczęto wyobrażać sobie, iż to królik rozdaje jajka, ze szkodą dla nieszczęsnej kury.
A przecież ona bardzo się stara. Podczas gdy w 1900 roku kura znosiła średnio 80 jaj rocznie, obecnie jest to ponad 300 jaj rocznie w przypadku kur hodowanych w bateriach ! Główną przyczyną jest selekcja genetyczna, tworzenie hybrydowych niosek , ale także zmiany w jej diecie.

Zmienia się morfologia kurczaka
Intensywna hodowla całkowicie zmieniła świat drobiu, nawet pod względem fizycznym. Dzisiejsze kury mają budowę ciała całkowicie odmienną od swoich przodków, zarówno pod względem szkieletu , który jest nadmiernie rozwinięty, jak i składu chemicznego kości , a nawet ogólnej genetyki. Są one również większe, ale w konsekwencji żyją krócej: podczas gdy dziki kogut ma oczekiwaną długość życia od 3 do 11 lat, kury nioski żyją tylko rok!
Wydaje się zatem niezbędne, aby zmienić sposób spożywania jaj, poprzez uświadomienie sobie losu tych pierzastych dam . Ograniczając na przykład spożycie jaj, będziecie mogli patrzeć na swoje kurczaki w ogrodzie bez poczucia winy! Wybieraj jajka czekoladowe zamiast jajek od naszych przyjaciółek, unikając jednocześnie kryzysu wątroby.
Teraz wiesz już wszystko o kurczakach i ich codziennych darach. Wielkanoc nie ma już przed Tobą żadnych tajemnic! Miłośnicy jajek i kur, zarówno tych prawdziwych, jak i czekoladowych, rozumieją ich miejsce i znaczenie w naszym życiu. Przekazywanie z pokolenia na pokolenie tych wartości dotyczących naszych pierzastych przyjaciół pozwala im przetrwać i lepiej cieszyć się jajkami (wielkanocnymi). I nie zapominajcie, że kto raz był kurą, ten zawsze będzie jajkiem!