Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne to metoda uprawy bez użycia środków chemicznych. Koncentruje się ono na poprawiemikrobiologiijako sposobu na zwiększeniewzrosturoślin i uzyskanieplonów.

Baner breloczek z krową mleczną

I. Co obejmuje rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne obejmuje (ale nie ogranicza się do)

  • rolnictwo ekologiczne, które wszyscy znamy
  • rolnictwo biodynamiczne
  • rolnictwo zrównoważone
  • Uprawa sekwencyjna naturalna

Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Czy jest coś lepszego niż dobre ekologiczne marchewki?

a. Jakie są korzyści?

Metody rolnictwa ekologicznego stanowią realny sposób produkcjiodżywczychproduktówwysokiej jakościbez stosowania dużych ilości nawozów i pestycydów konwencjonalnych oraz bez modyfikacji genetycznych.

b. Na czym się opiera?

Rolnictwo ekologiczne opiera się głównie na stosowaniukompostuaerobowymipłynnych szczepionek,biopłodnikówi innych dodatków organicznych, a także na dobrych technikach zarządzania w celu budowania gleby.

Rolnictwo ekologiczne wykorzystuje naturalne systemy i procesy w celu uzyskania optymalnej gleby, zdrowia roślin i zwierząt, przy jednoczesnym wykorzystaniu najlepszych „konwencjonalnych” metod rolniczych w celu utrzymania poziomu produkcji i jakości.

Wreszcie,strong>roślin i zwierząt, jednocześnie wykorzystując najlepsze metody rolnictwa „konwencjonalnego” w celu utrzymania poziomu produkcji i jakości.

Wreszcie, dąży również do osiągnięcia wyników w zakresie odżywiania i poprawy zdrowia ekosystemów.

Baner koszulka krowa bandana

II. Dlaczego rolnictwo ekologiczne?

Postępowi rolnicy na całym świecie poszukują alternatyw dla obecnych praktyk zarządzania, w szczególności rosnącej zależności od pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych i innych dodatków na bazie soli.

a. Alternatywa dla metod konwencjonalnych?

Rolnictwo ekologiczne jest jedną z takich alternatyw. Stanowi ono realną metodę produkcji wysokiej jakości produktów odżywczych. Podejście ekologiczne w odniesieniu do tego, co można zmierzyć.

Ekologiczne podejście do rolnictwa opiera się na pomiarze życia mikroorganizmów w glebie, a następnie na stosowaniumikroorganizmów, składników odżywczych i kompostu, których gleba potrzebuje, aby odzyskać równowagę.

b. Zrozumienie cyklu sukcesji

Ważną częścią tego podejścia jest zrozumienie cyklu sukcesji gleby. Stosunek grzybów do bakterii jest różny w różnych typach ekosystemów, więc optymalny stosunek zależy od tego, co jest uprawiane.

Dzięki tej wiedzy komposty, herbaty kompostowe i programy dodatków do gleby mogą być dostosowane do konkretnej powierzchni terenu i uprawy lub pożądanego gatunku drzewa.

Koszulki

III. Co zrobić, aby uzyskać glebę dobrej jakości?

  • Zrównoważyć zawartośćminerałóww glebie, stosując testy naukowe dotyczące aktywności mikrobiologicznej i analizę chemiczną.
  • Stosowanienawozóww celu poprawystruktury, biologii i dostępności składników odżywczych gleby.
  • Dodawanie humatu i płynnego kwasu humusowego do nawozów konwencjonalnych w celu poprawy wydajności i wzrostu korzeni.
  • Stosowanieodżywianiai biologicznej obróbki nasion w celu optymalizacji kiełkowania.
  • Wstrzykiwanie płynów odżywczych i żywych organizmów biologicznych. Stosowanie nawozów dolistnych (nie tylko azotu) wraz z organizmami biologicznymi w celu zwiększenia potencjału plonów i jakości, przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka wystąpienia szkodników i chorób./li>
  • Stosowanie określonych grzybów w resztkach roślinnych w celu zwiększenia zawartości węgla w glebie i dostępnych składników odżywczych. Poprawa naturalnej żyzności gleby

Dostępnośćfosforuiwapnia, a także obecność aktywnej i zróżnicowanej populacjimikroorganizmóww glebie są niezbędne do utrzymania wysokiej wydajności i zrównoważonego wzrostu roślin.

Konwencjonalne praktyki rolnicze i zarządzanie, takie jak uprawa ciągła, nadmierne stosowanie pestycydów i herbicydów lub nadmierne stosowanie nawozów konwencjonalnych, utrudniają dostępność tych składników odżywczych i mają negatywny wpływ na wielkość i różnorodność populacji mikroorganizmów glebowych.

Młoda cebulka na polu

IV. Zrozumienie naturalnej żyzności gleby

Rolnictwo ekologiczne opiera się na zasadach naukowych i zdrowym rozsądku. Należy pamiętać, że mikroorganizmy stanowią podstawę wszystkich systemów produkcjirolniczej. Wielu rolników zdaje sobie już sprawę ze znaczeniamikroorganizmóww żywieniuprzeżuwaczy.

a. Bakterie odgrywają kluczową rolę

Innym przykładem jest rolabakteriiRhizobium, które sprzyjają wiązaniuazotuw roślinach strączkowych. Producenci muszą zrozumieć naturalne procesy zachodzące w ich gospodarstwach, a następnie nauczyć się rozpoznawać wskaźniki pozwalające zidentyfikować brak aktywności mikroorganizmów – i jego oczywisty wpływ na dostępność składników odżywczych dlaroślinizwierząt gospodarskich.

Owady, choroby i chwasty są takimi wskaźnikami. W rolnictwie konwencjonalnym szkodniki te są zwalczane za pomocą pestycydów.

b. Dlaczego rolnictwo ekologiczne jest bardziej skuteczne?

Rolnictwo ekologicznema na celu zwalczanieprzyczyntych problemów, a nie ich objawów. Aby zmaksymalizować dostępność składników odżywczych dla roślin, a tym samym dla zwierząt gospodarskich, konieczne jest stworzenie bogatej i trwałej aktywności mikroorganizmów w samej glebie.

W większości gleb uprawnych i pastwiskowych wielkość i różnorodność łańcucha pokarmowego gleby są obecnie niewystarczające, aby zapewnić żyzność i odżywianie roślinniezależnena wymaganym poziomie produkcji. Nie tylko zmniejsza to ilość materii organicznej przekształcanej w humus i aktywność mikroorganizmów w miarę upływu czasu, ale ma również wpływ na zdolność gleby do zatrzymywania wody.

Na przykład szacuje się, że wzrost zawartości humusu o jeden procent może pozwolić glebie zatrzymać dodatkowe 80 000 litrów wody na hektar. Stosowanie składników odżywczych pochodzenia mikrobiologicznego, takich jak sfermentowane kultury płynne, na gołej ziemi lub liściach pomaga w tworzeniu bujnej i trwałej populacji mikroorganizmów w glebie.

c. Więcej bakterii dla lepszej naturalnej żyzności

Poprzez poprawęmasyiróżnorodnościmikroorganizmóww glebie, rolnicy mogą poprawićnaturalną żyznośćswoich gleb. W zamian zwiększa to ilość składników odżywczych dostępnych dla roślin, a tym samym dla zwierząt gospodarskich.

Jeślisystem jest zrównoważony, sieć pokarmowa gleby przyczyni się również do utrzymania odpowiedniegopHw glebie. Poprzez poprawę masy i różnorodności mikroorganizmów w glebie rolnicy mogą zwiększyć naturalną żyzność swoich gruntów. W rezultacie zwiększa się ilość składników odżywczych dostępnych dla roślin, a tym samym dla zwierząt gospodarskich.

V. Rolnictwo ekologiczne – poważne wyzwanie?

Rolnictwo ekologiczne stanowipoważne wyzwaniedla konwencjonalnego sposobu myślenia. (Mimo to wielu australijskich rolników z powodzeniem wdrożyło już zasady rolnictwa ekologicznego w swoich gospodarstwach, ale większość producentów musi zobaczyć to w praktyce, zanim naprawdę to zrozumie).

Dobre pomidory!

VI. Jak rozpocząć uprawę ekologiczną?

Wielu rolników, którzy uczestniczyli w naszych kursach i forach, zadaje nam pytanie: „Od czego zacząć uprawę ekologiczną? Odpowiedź na to pytanie jest złożona i różna dla każdego gospodarstwa rolnego, ale podsumowując, zalecamy następujące działania:
Należy pamiętać, że zdrowie roślin i plony zależą od zdrowia gleby.

  1. Zrównoważenieminerałów w glebie w celu wspieraniażyciaw glebie,strukturygleby,produkcji roślinnejizdrowiazwierząt.
  2. Przeanalizujswoją glebę, aby określić, cozawiera.
  3. Zwiększ zawartośćmaterii organicznejihumusu, stosującściółkowanie, nawożenie zielone i kompostowanie lub stosując wypas rotacyjny.
  4. Używajkompostu przetestowanegoprzezniezależną organizację. Niewielu dostawców kompostu rozumie, że kompost musi być produkowany przy zachowaniu rygorystycznych zasad zarządzania i zawierać dużą liczbę pożytecznych gatunków mikroorganizmów.
  5. Rozważ metody zarządzania pozwalające zwiększyć pożyteczne życie gleby, takie jakpierwotniaki,grzybyidżdżownice.
  6. Stosowanie dobrej jakościi innychdo gleby, które poprawiajążycia gleby.
  7. Odwiedź rolników, którzy z powodzeniem uprawiają rolnictwo ekologiczne i opierają swoje decyzje na dowodach naukowych oraz na tym, co widać na powierzchni.
  8. Przemyśl i dostosuj swój program stosowania środków chemicznych: stopniowo eliminuj szkodliwe nawozy, herbicydy i pestycydy, o ile to możliwe.
  9. Książki i inne informacje promujące metody rolnictwa ekologicznego.
  10. Uczestnictwo w forach i kursach promujących rolnictwo ekologiczne, zwłaszcza gdy dostępne są studia przypadków dotyczące gospodarstw małych i dużych.
  11. Skorzystaj z usług konsultanta ds. rolnictwa ekologicznego, który ma wiedzę na temat społeczności mikrobiologicznych gleby i ich znaczenia dla długoterminowej wydajności i zrównoważonego rozwoju.
  12. Dołącz do grupy badawczej zajmującej się rolnictwem ekologicznym. W grupach tych będziesz mógł liczyć na wsparcie i wkład innych rolników, którzy również zdecydowali się pójść drogą rolnictwa ekologicznego. To właśnie w takich grupach pojawiają się i są omawiane kwestie związane z praktycznym zastosowaniem.
  13. Skontaktuj się z laboratorium w celu przeprowadzenia analizy i konsultacji dotyczących biologii gleby.
  14. Zrównoważ minerały w glebie, aby poprawić jej żyzność, strukturę, plony i zdrowie zwierząt.


https://duchfarmy.pl/products/peluche-lapin-rose

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *