Kiedy mówimy ozwierzętach zgospodarstwa, to pierwsze, co przychodzi nam do głowy, tokrowa!To przeżuwające ssaki, które zwykle widzimy spokojnie pasące się na łąkach i pastwiskach, ale czy naprawdę je znamy? Należące do rodzinybydła, krowy mogą ważyć od500 do 900 kilogramóww zależności od rasy i mająśrednią długość życiaokoło 20 lat. Żywią się głównie trawą lub sianem, nie nadają się dla nich nasiona ani soja.
Krowy są najliczniejszymi udomowionymissakami kopytnymi, można je spotkać wszędzie tam, gdzie żyją ludzie. Szacuje się, że w 2016 roku na całym świecie było ich prawie miliard, a największe populacje występowały w Indiach, Brazylii i Chinach. Krowa jest jednym z ulubionych zwierząt nawsi.
Młode cielę nazywane jestcielakiem. Samicę, która nie miała jeszcze potomstwa, nazywamyjałówką, jednak po urodzeniu pierwszego cielęcia jałówka staje się krową.
Dorosłego samca nazywa siębykiem. Samce bydła są zazwyczaj kastrowane, aby zmniejszyć ich agresywność i uczynić je bardziej posłusznymi. Młode samce, które zostały wykastrowane, nazywane są wołami lub bykami, natomiast dorosłe wykastrowane samce nazywane sąwołami. Grupy krów, bydła i wołów nazywane są stadami.
Historia krowy
Człowiek zacząłudomawiaćkrowy około 9000 lat temu, zaczynając od turow,bydławystępującego na terenie całej Eurazji. Wytrzebiono je w XVII wieku z powodu nadmiernych polowań i ekspansjirolnictwa. Obecnie istnieją dwie uznane formy krów: zebu lub bydło garbate z Azji Wschodniej oraz bydło bezgarbate z Eurazji Zachodniej, chociaż obie formy łatwo się krzyżują. Badania wykazują, że obie formy pochodzą od aurochs, jednak są one wynikiem niezależnej domestykacji./p> 
Jak wygląda krowa?
Krowy to duże, krępe zwierzęta, które występują w wielu różnych kolorach, rozmiarach, a nawet kształtach. Większość obrazów, które przychodzą nam do głowy, to białe zwierzęta z dużymi czarnymi plamami i dużymi wymionami, które pasą się na zielonychpastwiskachi wchodzą do obory, aby zostać wydojone.
Jednak nie wszystkiekrowy są czarno-białe: mogą być całkowiciebrązowe, całkowicie białe, całkowicie czarne, całkowicie żółte, a nawet całkowicie czerwone; niektóre mają nawet pomarańczowy kolor. Inne mają czarne, czerwone, żółte, brązowe lub pomarańczowe ciała i białe pyski.
Różne rasy krów
Ponad1000rasbydła, niektóre z nich są przystosowane do lokalnego klimatu, inne zostały wyhodowane przez człowieka do specjalnych zastosowań. Rasy bydła dzielą się na dwa główne typy, które są uważane albo za dwa blisko spokrewnione gatunki, albo za dwa podgatunki tego samego gatunku. Bydło zwanezebu jest przystosowane do życia w obszarach o gorącym klimacie i pochodzi z regionów tropikalnych, takich jak Indie, Afryka, Chiny i Azja Południowo-Wschodnia.
Bos taurus(lub Bos taurus taurus), zwany potocznie bydłem „taurynowym”, jest zazwyczaj przystosowany do chłodniejszego klimatu i obejmuje prawie wszystkie rasy bydła pochodzące z Europy, regionu śródziemnomorskiego i północnej Azji. Oba gatunki prawdopodobnie występowały od starożytności w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie, gdzie prawdopodobnie dochodziło do naturalnych i sztucznych krzyżówek. Obecnie hybrydy Taurus/indicus są powszechnie hodowane w wielu gorących regionach, łącząc cechy obu przodków (jak bydło Sanga z Afryki lub Brangus [mieszanka Brahma i Angus] w gorących regionach Stanów Zjednoczonych).
W niektórych regionach świata występują inne gatunki bydła (dzikiego lub udomowionego), a niektóre z nich są tak bliskie bydłu taurynowemu i indicusowemu, że powstałyhybrydymiędzygatunkowe. Przykładami są karłowata krowa Lulu z gór Nepalu z krwią jaka,[2] północnoamerykański Beefalo z genami bizona, rasa Selembu z Indii i Bhutanu z genami gayala. Oprócz tych płodnych hybryd istnieją również hybrydybezpłodne<, takie jak samiec Dzo z Nepalu, hybryda bydła i jaka hodowana do prac rolniczych – podobnie jak muł i osioł, musi być stale hodowana z obu gatunków rodzicielskich.
Obfitość
Pochodzi z doliny obfitości, jak wskazuje jej nazwa,ma czerwoną maść, jest średniej wielkości i zwykle porusza się po górach i trudnych terenach. Występuje w środkowej Francji.
Bretonne pie noire
Tajałówka, stosunkowo niewielka, pochodząca z Finistère, maczarną sierść, jak wskazuje jej nazwa. Jeśli chodzi o pożywienie, zadowala się niewielką ilością, a ubogie gleby są dla niej bardzo odpowiednie. Jest to rasa, którą hodowcy starają się chronić ze względu na jej niewielką liczebność.
Korsykańska
Krowę korsykańską można rozpoznać poswojej płowej maścii wysokich, długich rogach. Można ją spotkać na całej wyspie, zazwyczaj na wolności, ponieważ tak właśnie jest hodowana. Dzięki dużej odporności na upał doskonale czuje się na tej pięknej wyspie. Na Korsyce bardzo niewiele bydła wykorzystuje się do produkcjiproduktów mlecznych, ponieważtradycyjnie używa się mleka owczego.
Gasconne
Hodowla rasy Gasconne odbywa się w południowo-zachodniej Francji, a dokładniej w Pirenejach. Jest to rasa średniej wielkości, o
Jersiaise
Rasa ta pochodzi z wyspy Jersey, położonej w północno-zachodniej Francji. Jest to rasa niewielka, ponieważ nie przekracza132 cm w kłębie, ma płową maść i wiele zalet, zwłaszcza jakokrowy mlecznej, ponieważ jej mleko jest bardzo bogate.
Limousine
Pochodzi z regionuLimousin, jest stosunkowo duża i ma ognistoczerwoną maść. Dzięki swoim doskonałym zdolnościomadaptacyjnymwystępuje w wielu regionach Francji i wielu krajach świata.
Montbéliarde
Rasa montbéliarde pochodzi ze wschodniej Francji, z regionuFranche-Comté, to właśnie ona daje nam słynny ser „comté”! Jest średniej wielkości, ma raczej krótkie rogi iczerwono-białą maść.
Normande
Są raczej duże i mająsierść pręgowaną, występują głównie na zachodzie kraju, skąd pochodzą. Jest to rasa głównie mleczna, ceniona przez hodowców za łatwość wycieleń.
Parthenaise
Można ją rozpoznać po jednolitej maści w kolorze pszenicznym i średniej wielkości. Pochodzi z centrum zachodniej Francji, z regionuParthenay, jest torasa mleczna.
Prim’ Holstein
Francuska od1990, ta rasa krów mlecznych znana jest z produkcji mleka o wysokiej zawartościbiałka oraz łatwoścituczenia. Stanowi ona ponad 80% produkcji mleka we Francji.
Salers
Rasa salers pochodzi z Masywu Centralnego, ma bordową maść, długą sierść i małe rogi. Jest uważana za bardzo dobrą matkę dzięki swoimwłaściwości laktacyjne, a mleko tej rasy wykorzystuje się głównie do produkcji sera.
Tarentaise
Jest to rasa sabaudzka, maumaszczenie płowei średnią wielkość. Występuje w Sabaudii, dzięki czemu nie ma żadnych problemów z życiem w górach.
Vosgienne
Hodowle bydła rasy Vosgienne są obecne w całej wschodniej części Francji, a zwłaszcza w górach Vosges. Ma ona czarną lub czerwoną sierść z plamkami i jest średniej wielkości.
W gospodarstwach rolnychsamicesą często wykorzystywane do produkcji mlecznej, chociaż wiele z nich trafia do uboju w celu wykorzystania do produkcji mięsa.
Mamy nadzieję, że dowiedziałeś się więcej oróżnych rasach krówfrancuskich, ich zwyczajach, hodowli i tym, jak je rozróżniać.

Rola krowy w gospodarstwie rolnym
W gospodarstwie rolnym krowa może pomagać człowiekowi w codziennych pracach i produkujemleko, które następnie może być wykorzystywane do produkcji wszelkiego rodzajuserów. Zwierzęta komunikują się między sobą za pomocą gestów, ruchów głowy, ciała, postawy, a przede wszystkim zapachów. Ponadto są w stanie ustanowić hierarchię społeczną w obrębie swojegostada.
W ciągu dnia królowa farmy spędza około 4 godzin na spaniu, od 6 do 10 godzin na jedzeniu iprzeżuwaniu, a resztę czasu spędza na obserwowaniu krajobrazu, leżąc lub stojąc napastwisku wraz ze swoimi koleżankami.Bardzo ważna jest relacja krów z ichcielętami, rozłąka jest dla nich ogromnym cierpieniem…Francja jest krajem, który posiada największą różnorodność krów na świecie, 25 ras, noszących zazwyczaj nazwę obszaru geograficznego, z którego pochodzą, dobrze reprezentują francuskie terroirs.
Początkowo krowy byłyudomowionejako zwierzęta wielofunkcyjne, wykorzystywane do pracy, ale także do produkcji mleka. Różniceregionalneumożliwiły powstanie odmian i ras dostosowanych do różnych warunków klimatycznych w celu podkreślenia cennych cech, takich jak produkcja mleka.
W niektórych religiach krowa jest czczona i stanowi symbol bogactwa, na przykład w Indiach jest zwierzęciem świętym. Początkowo Europejczycy budowali swoje domy bardzo bliskoobór, nazywano je „domami-oborami”, ogrzewanymi ciepłem krów.Krowy mleczne, w szczególności krowy rasy Holstein, od zawsze hodowano w celu uzyskania dużych ilości mleka.
Bykóww mleku.
Mlekokrowie jest wykorzystywane w wielu produktach spożywczych; oprócz spożywania w postaci napoju, mleko jest wykorzystywane na przykład do produkcjimasła,jogurtu,sera, a nawetlodów. Krowy mleczne mogą produkować mleko przez 10 miesięcy po urodzeniu cielęcia. Krowy mleczne są zazwyczaj dojone dwa razy dziennie i produkują około 30 litrów mleka dziennie, ale ilość ta zależy od wieku i rasy krowy. Obecniedojenieodbywa się za pomocą maszyn, a nie ręcznie.
W większości przypadków krowy rodzą pierwsze cielę przed ukończeniem dwóch lat, a każda krowa może mieć do dziesięciu lub więcej cieląt w ciągu swojego życia. Chociaż krowy mogą żyć do 20 lat, większość starszych krów mlecznych jest ostatecznie wykorzystywana do produkcjimięso, gdy ich wydajność mleczna zaczyna spadać.
Czym żywią się krowy?
Bydłobovinsżywi się głównie roślinami. Ilość pokarmu spożywanego dziennie różni się w zależności od rasy, ale także od płci i wieku. We Francji istnieje ponad 13 milionówhektarówłąkdla około 20 milionów bydła.
- 64% trawy
- 20% kiszonki kukurydzianej
- 10% zbóż
- 5% makuchów
- 1% minerałów i witamin
Bydło jest przystosowane do życia napastwiskach, mają szerokie pyski i zęby przystosowane do jedzeniatwardej roślinności. Dorosłe osobniki mają 32 zęby, ale nie mają górnych siekaczy ani kłów. W ich pyskach znajduje się rodzaj gumowej poduszeczki, która służy do rozrywaniatrawy. Ich zęby trzonowe mają grzbiety równoległe do języka. Aby żucie było skuteczne, należy wykonywać ruchy okrężne.
- Trawa: ponad 50% pożywienia krów stanowi trawa. Chociaż ludzie często myślą, że krowy mleczne są karmione pokarmem bogatym wzbożami, w rzeczywistości jedzą liście i łodygikukurydzy,pszenicyiowsa, ale nie są przystosowane do jedzenia nasion / zbóż.
- Zboża: krowy mleczne jedzą jednak zboża, które stanowią nieco mniej niż jedną czwartą ich pożywienia. Wiele z nich uprawia się wyłącznie dla krów, a inne są przetwarzane poprodukcjiżywności lubnapojów<– na przykładjęczmień, który służył do produkcji piwa.
Pozostała część ich diety składa się ze składników takich jakorzechy,miąższu cytrusów (pozostałości po produkcji soku pomarańczowego) i wielu innych.

Ile krów jest na świecie?
W 2019 r. światowe stado bydła liczyło około989,03 mln sztuk, w porównaniu z ponadmiliardem sztuk w 2014 r.
Krowy jakozwierzęta hodowlane
Udomowienie bydła rozpoczęło się już 10 000–5 000 lat temu. Od czasów starożytnych do dziś bydło hoduje się w celu pozyskiwania mięsa iproduktów mlecznych. Bydło wykorzystuje się również jako zwierzęta pociągowe do orania pól lub transportu ciężkich przedmiotów. Skóra bydła jest wykorzystywana do produkcji skóry, a obornik jako paliwo i nawózrolniczy. W 2018 r. Indie miały największą liczbę krów mlecznych na świecie.
Hodowla bydła w Stanach Zjednoczonych
Mięso wołowe, takie jak wołowina i cielęcina, jest jednym z najczęściej spożywanych rodzajów mięsa na świecie i jest szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Stany Zjednoczone są największym producentemwołowinyi cielęciny spośród wszystkich krajów świata, zgodnie z danymi z 2019 r. W tym roku produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych osiągnęła 12,73 mln ton metrycznych. Produkcjamięsa wołowego
KiedyWernerLampertmieszkał na hali, odkrył, że krowy mają nienasycony apetyt między innymi na poezję. Każdego ranka wspinał się na niewielkie wzgórze dopastwisko, gdzie pasły się jego krowie sąsiadki. Tam czytał na głos utwory niemieckiego poety romantycznego Friedricha Hölderlina. Krowy gromadziły się wokół niego, słuchając go uważnie, aż skończył recytować dany wiersz.„Kiedy przestawałem… szybko się rozchodziły”, pisze Lampert. „Ale następnego ranka znów tam były i czekały na mnie”. Według Lamperta krowy i ludzie łączy szczególna więź – więź, która wykracza daleko poza improwizowane czytanie wierszy. Dlatego też połączył siły z zespołem fotografów, aby podróżować po świecie i dokumentować licznerasy bydłazamieszkujących planetę, a także ludzi, którzy się nimi opiekują, pracują z nimi, czczą je i jedzą. Jego najnowsza książka,The Cow: A Tribute, jest epicką odą do zadziwiającej różnorodności krów i wielu sposobów, w jakie pomogły one ludziom prosperować w ciągu ostatnich 10 000 lat. Od rogów skierowanych ku niebubydła Raya-Azebo z Etiopiipo hipnotyzujące oczyMontafonsz Austrii, The Cow oferuje kompletną i poruszającą mozaikę ciała i duszy bydła z całego świata. (Tak, twierdzi Lampert, krowy mają duszę). Zapraszamy do zapoznania się z naszymkurs rysunku, aby nauczyć się bardzo szybko rysować krowę. Odkryj również wszystkie naszeartykuły na blogu o krowach, aby dowiedzieć się więcej o tym niezwykłym zwierzęciu. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej, aby zapoznać się z nasząkolekcją przedmiotów i pomysłów na prezenty związane z krowamiprzeznaczoną dla miłośników krówi światagospodarstwa. Znajdziesz tam takie artykuły jak: Ciekawostki o krowach

Popularne wyrażenia związane z krową
Krowa na całym świecie

Sławne krowy

Jak narysować krowę?
Dowiedz się więcej o krowie
Kolekcja dla miłośników krów

