Hodowla krów

Krowa, w języku potocznym nazywana jestbydłem domowym, niezależnie od tego, czy jest to samicasamica, czysamcem, czy teżrasą, zazwyczaj z gatunkubyk. W konkretnym użyciu nazwa ta odnosi się dodojrzałych samicwielu dużychssaków, w szczególnościbydła, łosi, słoni, lwów morskich i wielorybów.

Krowy domowesą jednymi zzwierzątnajczęściej hodowanychw gospodarstwach rolnychna świecie, a język francuski posiada kilka słów opisujących te zwierzęta w różnym wieku. Cielę nazywa sięcielęciem. Cielę płci żeńskiej nazywane jest czasemcielęciem jałówką, a cielę płci męskiejcielęciem byczkiem.

Posiadasz bydło w swoim gospodarstwie i chcesz nadać każdemu z nich specyficzne imiona?Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz 92 pomysły na imiona dla swoich krów.

W tym artykule przedstawiamy rzetelne informacje na temat tej rasy zwierząt domowych. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak dbać o krowę.

Historia naturalna

Samce i samice mająrogii chociaż u wielu ras są one krótkie, mogą osiągać spektakularne rozmiary, jak u krów zTeksasui krówafrykańskich. Niektóre rasy są genetycznie bezrogate, a wiele innych krów może byćogolonych z rogów(tj.pączkiich rogów są niszczone) w młodym wieku, aby ułatwić ich transport i zwiększyć bezpieczeństwo pracy. Krowy słyną z dużych gruczołów mlecznych (mammary), zwanych wymionami, które posiadają cztery strzyki (sutki).strong>cztery wymiona (brodawki sutkowe).

Krowy są dobrze przystosowane dowypasie(żywienie siętrawą), mają szerokie pyski i zęby przystosowane do jedzeniatwardych roślin. Dorosłe osobniki mają 32 zęby, ale nie mają górnych siekaczy ani kłów, zamiast tego mająpoduszkę dziąsłową, która służy do rozrywania trawy.Zęby trzonowemająokrągłe grzbietyw kształcie księżyca.

Najważniejszym przystosowaniem krów i innychprzeżuwaczyjest ichżołądek, który charakteryzuje sięczterema komorami, podobnymi dokadzi fermentacyjnej. Wewnątrzżwacza, największej komory żołądka,bakteriei innemikroorganizmytrawiąwłókna roślinne(celulozę). Aby ułatwić ten proces, krowy zwracają pokarm i przeżuwają go kilka razy, zanim trafi on do pozostałej częściukładu pokarmowego poprzez pozostałe komory żołądka.

Proces ten, zwany „przeżuwaniem”, pozwala na sortowanietrawionych pokarmów(substancji w trakcie trawienia) i wchłanianieskładników odżywczych. Ponieważ krowy mają czas na późniejsze przeżuwanie pokarmu, nie muszą dobrze go przeżuwać podczas jedzenia. Dzięki temu mogą szybko spożywać duże ilości trawy, pozostając w niewygodnej pozycji głową w dół, niezbędnej do wypasania się.

trzy krowy

Cechy fizyczne krów

1. Ciało

Krowy są zazwyczajkrępei mają długie,prostokątneciało. Bydłojest bardziej umięśnione, natomiast bydłoma bardziej prostokątny kształt. Krowy nazywane są bydłem garbatym; każdy osobnik ma garb na barkach.

W tym artykule poświęconym krowom odkryj ich zalety dla dzieci i dorosłych.

Głowa jest niewielka w stosunku do wielkości ciała; ma długi i prosty pysk. Zwierzęta te mają mocną szyję i wydatnefartuchy. Inne cechy fizyczne różnią się w zależności od rasy, np. położenie uszu lub długość nóg.

2. Waga

Wagaiwzrostróżnią się znacznie w zależności od rasybydła domowego. Niektóre z nich ważą ponad 3000 funtów. Samice rasy mlecznejkanadyjskiejważą od 1000 do 1100 funtów. Byki rasycharolaiseważą od 2000 do ponad 2500 funtów, a krowy od 1250 do ponad 2000 funtów.

W wieku 2 lat byki rasy niebieskiejbelgijskiejważą średnio nieco ponad 1700 funtów i mierzą około 53 cali, podczas gdy samice w tym samym wieku ważą średnio nieco ponad 1100 funtów. Preferowana waga dorosłego byka rasybyka rasy Dexter, mniejszej rasy, wynosi poniżej 1000 funtów; preferowana wysokość w kłębie wynosi od 38 do 44 cali; 3-letnia samica rasy Dexter powinna mieć wysokość w kłębie od 3 do 3 1/2 stopy i ważyć mniej niż 750 funtów.

3. Umaszczenie

Umaszczenie różni się znacznie w zależności od rasy.Rasa Devonsma głębokie czerwono-brązowe umaszczenie.Rasa Holsteinsma charakterystyczne czarno-białe „umaszczenie krowie”.Rasa Dutch Belted ma czarne umaszczenie z wyraźnym białym pasem wokół brzucha.

Inne rasy charakteryzują się różnicami w umaszczeniu poszczególnych osobników.Na przykład brahminy mają umaszczenie od jasnoszarego do prawie czarnego. Niektóre osobniki są czerwonawe.

4. Wzrok i słuch

Krowy są gatunkiemofiary. Ich oczy znajdują się po bokach głowy, co pozwala im dostrzegać ruchy wokół nich. Potrzebują więcej czasu, aby skupić się na konkretnych obiektach.

Ich doskonałe widzenie peryferyjne tworzy efekt panoramy po bokach. Ich słuch jest wrażliwy na wysokie dźwięki, przy czym rasy mleczne bardziej niż rasy mięsne.

5. Trawienie

Roślinożerne, bydło żywi się głównie trawą iłodygami. Aby wyrwać trawę lub roślinę, bydło owijajęzyk wokół rośliny i odcina ją dolnymi zębami. Zamiastsieczników górnych bydło posiada „poduszeczki zębowe”, idealne do rozdrabniania grubych traw i innychmateriałów roślinnych.

Krowa jestprzeżuwaczem, posiadającym czterokomorowy żołądek. Te cztery komory tożwacz,trzustkaiżołądek. Pokarm najpierw przechodzi przez żołądek i trzustkę, gdzie bakterie pomagają rozłożyć go na kał, substancję, którą bydło zwraca i ponownie przeżuwa. Następnie pokarm przechodzi przez żołądek siatkowy i trafia do żołądka trawiennego. Proces trawienia może trwać od 70 do 100 godzin.

Dwie krowy

Jak dbać o krowę?

Pierwszym krokiem, niezależnie od tego, czy kupujesz pojedynczą krowę, aby zaspokoić potrzeby swojej rodziny w zakresiemlekai produktówmlecznychdla swojej rodziny, czy też kupujeszcałe stadobydła mięsnego lub krów mlecznych, należy upewnić się, że dysponujesz środkami finansowymi, aby rozpocząć tę przygodę.

Jedna krowa jest bardzo droga, jeśli weźmie się pod uwagę żywienie,zakwaterowanie,wodęikoszty leczenia weterynaryjnego. Zanim zaczniesz, upewnij się, że Twoje dochody są wystarczające i że masz wystarczającą ilość pieniędzy, aby sfinansować swój projekt.

Następną rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie odpowiednich warunków. Nawet jeśli hodujesz tylko jedną krowę mleczną, musisz zapewnić jej bezpieczne i solidne schronienie z łatwą do czyszczenia i antypoślizgową podłogą.

Naucz się łatwo rysować krowę, postępując zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym artykule na blogu przygotowanym przez nasz sklep.

Dbając o to, aby Twoje obiekty były bezpieczne, czyste, wygodne i przyjazne, pomożesz swojemubydłuzachować spokój, co jest bardzo ważne, ponieważ ułatwia to obsługę zwierząt, poprawia jakość mleka i mięsa oraz zapewnia bezpieczeństwo.

Będziesz również potrzebować solidnegoogrodzenia, aby oddzielić bydło w celu zapewnienia opieki weterynaryjnej i innych niezbędnych czynności. Otwarta i osłonięta powierzchnia pastwiska jest kolejnym ważnym dodatkiem, który zapewnia ochronę przed słońcem i stanowi dobre miejsce do karmienia większej liczby bydła. &

Zadowolone bydło, trzymane w bezpiecznym i czystym środowisku, jest znacznie mniej narażone na choroby lub wypadki, które mogą prowadzić do problemów związanych zkrowy leżącej. Krowa leżąca to krowa, która nie jest w stanie samodzielnie stać.

Istnieje wiele powodów, dla których może się to zdarzyć, a wielu z nich można uniknąć, utrzymując swoją posiadłość w dobrym stanie. Jedną z wielu przyczyn może byćwzdęcie, które można leczyć na kilka sposobów, m.in. za pomocąwodorowęglanusody.

Zdrowie i żywienie krów

Zanim pozwolisz krowie postawić stopę na swojej ziemi, musisz upewnić się, że dysponujesz dobrym źródłem wysokiej jakości paszy,paszyikiszonki. Kiszonka jest podobna dosiana, jest wytwarzana z różnych zielonych i liściastych roślin.

Jest ona siekana i konserwowana poprzezfermentacjęizakwaszanie. Silo jest przygotowywane specjalnie dlaprzeżuwaczy(tj. owiec, kóz i bydła).

Należy również zadbać o odpowiednią przestrzeń do bezpiecznego przechowywania paszy, siana, kiszonki, dodatków i innych materiałów. Nigdy nie należy podawać zwierzętom siana lub paszy, które są zepsute, spleśniałe lub zardzewiałe. Spożywanie złej jakości paszy może spowodować chorobę zwierząt lub po prostu uniemożliwić im jedzenie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o krowach, zapraszamy do przeczytania tego artykułu na blogu.

Bydło może przestać jeść z wielu powodów, w tym złej jakości paszy, niewystarczającej ilości pokarmu ichoroby. Oprócz zapewnienia wystarczającej ilości wysokiej jakości paszy dla krów lub bydła, należy zadbać o nawiązanie dobrych relacji z lokalnym weterynarzem i doradcą rolniczym.

Obaj specjaliści są niezbędni, aby pomóc Ci zidentyfikować problemy zdrowotne Twojego bydła i zapewnić Ci odpowiednie szczepienia.

Krowy na łonie natury

Jak karmić krowy?

Bydło jestprzeżuwaczami, więc ma cztery żołądki. Ważne jest, aby je prawidłowo karmić, aby wspierać prawidłową równowagę pożytecznych bakterii w jelitach, co ułatwia ich wieloetapowy proces trawienia.

W przypadku nowych bydła ważne jest, aby wiedzieć, czym były karmione i zapewnić im tępaszę, przynajmniej przez pierwsze tygodnie. Wszelkie zmiany w żywieniu należy wprowadzać bardzo stopniowo w ciągu pierwszych 7–10 dni.

Nagła zmiana diety może zaburzyć równowagę pożytecznych bakterii jelitowych i spowodować niepożądane zmianypHsoków trawiennych krów.

Możesz być zaskoczony ilością pokarmu, jaką mogą spożywać bydło. Bydło hodowane doprodukcji mięsalub mleka powinno spożywać dziennie około 3% swojej całkowitej masy ciała w postaci pokarmu.

Ponadto muszą mieć stały dostęp do paszy lub kiszonki, aby utrzymać aktywność układu pokarmowego. Pozwala to na jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto bydło, które nie ma nic doprzegryzienia, staje się niespokojne, co ma negatywny wpływ na jego ogólny stan zdrowia, a także na jakość i ilość produkowanego mleka lub mięsa.

W okresie suszy lub gdy krowy są w ciąży lub karmią cielęta, może być konieczne stosowanie paszy uzupełniającej bogatej w kalorie. Oto kilka dobrych propozycji:

  • Mączka z nasion bawełny
  • Mączka sojowa
  • Jęczmień
  • Pszenica
  • Wodorosty
  • Owies
  • Kukurydza

Skonsultuj się z weterynarzem idoradcą rolniczym, aby wybrać odpowiedniewitaminyiminerały, które należy dodać do diety zwierząt, aby uzyskać najlepsze wyniki. Zawsze dobrze jest mieć pod ręką blok mineralny i blok białej soli. Najlepiej umieścić je pod zadaszeniem, aby nie uległy zniszczeniu i nie zostały zmarnowane przez deszcz.

Dojeżdżanie krowy

Udomowienie i produkcja gospodarcza

Krowy są zwierzętami domowymikopytnymi(ssakami kopytnymi) występują wszędzie tam, gdzie żyją ludzie. Światowe stada krów szacowano w 2016 r. na prawie miliard zwierząt, przy czym największe populacje występowały wIndiach, Brazylii iChinach(które łącznie hodowały około jednej trzeciej wszystkich krów).

Krowy zostały po raz pierwszy udomowione 8000–10 000 lat temu na podstawie tura,dzikiego gatunku bydła, który niegdyś występował wEurazji. Dzikie aurochs wyginęły na początku XVII wieku w wyniku nadmiernych polowań i utraty siedlisk spowodowanej rozwojem rolnictwa(ihodowlizwierząt domowych). Obecnie istnieją dwa powszechnie uznane gatunki krów:zebuzAzjizWschodniejlubZantouoraz krowy bezgłowe zEuropy Zachodniej,chociaż obie formy mogą się łatwo krzyżować. Badania genetyczne wykazały, że obie formy wywodzą się od bizona, ale są wynikiem niezależnych procesów udomowienia.

Krowy zostały po raz pierwszy udomowione jako zwierzęta „wszechstronne”, wykorzystywane jako zwierzętapociągowe, ale także dla mleka i mięsa. Specjalizacja regionalna doprowadziła do powstania szeregu odmian lub ras dostosowanych do różnychklimatom lub wyselekcjonowanych w celu podkreślenia ważnych cech, takich jak produkcja mleka lub mięsa. Krowy są wykorzystywane przez człowieka na wiele innych sposobów, w tym jako źródło skóry do produkcji odzieży i innych produktów oraz, choć jest to kontrowersyjne, jako uczestniczki wydarzeń sportowych.skórydo produkcjiodzieżyi innych produktów oraz, choć budzi to kontrowersje, jako uczestniczki wydarzeń sportowych (np. walk byków, ujeżdżania byków i rodeo). Krowy mogą również służyć jako miara bogactwa, a w niektórych religiach są nawet czczone jako święte zwierzęta (zobacz świętość krowy). W przeszłościEuropejczycyzpółnocybudowali swoje domy obok lub nad oborami dla krów, tworząc w ten sposób „stodoły” ogrzewane ciepłem ciała krów.

Wszystkiessakiprodukują mleko, aby karmić swoje młode, ale krowy mleczne, takie jak słynna krowaHolstein-Friesian, zostały specjalnie wyhodowane, aby produkować bardzo duże ilości mleka. Ponieważ tylko samice produkują mleko, jest ich znacznie więcej wprzemysł mleczarskim.Bydło mlecznejest często duże, silne i agresywne, a jego hodowla jest trudniejsza. Dlatego w nowoczesnych gospodarstwach mlecznych większość kryć odbywa się poprzez sztuczną inseminację, a byki żyją tylko w kilku wyspecjalizowanych ośrodkach. Różnerasy krów mlecznych zostały wyselekcjonowane pod kątem określonych cech mlecznych, na przykład w celu maksymalizacji wydajności lub uzyskania pożądanego poziomu tłuszczu w mleku. Mleko krowie jest ważnym składnikiem wielu produktów spożywczych; oprócz bezpośredniego spożycia jako napój, jest wykorzystywane do produkcji szerokiej gamy produktów, w tymmasła,jogurtu,serailodów<.

Nie przegap ofert naszego małego sklepiku z kolekcją krów.

Typowa krowa mlecznazachodniajest zazwyczaj dojona dwa razy dziennie i produkuje średnio 30 litrów mleka dziennie; jednak rzeczywista ilość zależy od wieku i rasy krowy. Większość nowoczesnych dojeń nie odbywa się ręcznie, ale za pomocą maszyn.

Krowy zazwyczaj rodzą pierwsze cielę, gdy mają nieco poniżej dwóch lat. Typowe są pojedyncze cielęta, chociaż czasami rodzą się bliźnięta, a każda krowa może urodzić dziesięć lub więcej cieląt. Chociaż krowy mogą żyć 20 lat lub dłużej, starsze krowy mleczne są często wycofywane ze stad komercyjnych i wykorzystywane na mięso, gdy ich wydajność mleczna zaczyna spadać.

Mięsostrong>dorosłych krów nazywane jest „wołowiną”, mięso cieląt (zwykle zabijanych w wieku trzech miesięcy) nazywane jest „cielęciną”.Bydło rzeźne, takie jak popularne rasyHereford i Aberdeen-Angus, są hodowane w celu produkcji mięśnia/strong>, a nie mleka, i często są znacznie większe niż krowy mleczne. Rasy bydła mięsnego mają różne cechy pod względem tempawzrostu, zawartości tłuszczu w mięsie, odporności na choroby i zdolności do znoszenia suszy. Opróczmięsa, ludzie spożywają również różne organy krowy, w tym wątrobę, nerki, serce, mózg i różne gruczoły. W porównaniu z krowami mlecznymi bydło rzeźne jest zazwyczaj hodowane w mniej intensywnych systemach, ponieważ nie jest codziennie poddawane dojeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *